lørdag, oktober 14, 2006

Om politikere og tillit

Høstens politiske hendelser i Norge, sett med en viss objektivitet? minner meg om følgende utsagn fra Roger Whittaker, den kjente trubadur:

Politicians are all like bananas: They hang together, they stick together, - and they are all yellow

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tenker du på at GUL er falskhetens farge?

Problemet i Norge er vel at synspunkter på mange viktige spørsmål både går på tvers av den tradisjonelle og kanskje litt gammeldagse oppdelingen i "sosialister" og "borgerlige" og også innad i de ulike partiene.

Når det gjelder gasskraftsaken, som har vært den heteste poteten denne uka, så er det jo slik at SV, Venstre og KrF i utgangspunktet er motstandere av gasskraftverk uten rensing fra dag 1, mens de øvrige partiene er FOR. (Selv om det finnes en opposisjon innad i AP, og jeg er nok til en viss grad en av de opposisjonelle her.)

Vi vet jo at Bondevik I gikk av på gasskraftsaka, men vi vet også at Bondevik II, der de regjerte sammen med Høyre og med FrP som en del av det parlamentariske grunnlaget, la til rette for flere gasskraftverk uten rensing fra dag 1.
Slik situasjonen på Stortinget er i dag, er det simpelten ikke flertall for synet til SV, Venstre og KrF.

Slik sammensetningen av Stortinget er, etter et demokratisk valg, gjorde kanskje SV det best mulige ut av situasjonen når de ikke kunne få sitt prinsipale syn gjennom?

De fikk gjennomslag for
fullskala-rensing etter 4 års drift, og det vil bety, (håper jeg) at Norge kan bli et foregangsland i CO2-rensing og at dette pilotprosjektet kan få stor betydning for rensing i andre land.

Jeg refererer litt fra VGs leder lørdag:
"Gasskraftmotstanderne framstiller debatten som om valget sto mellom null utslipp eller full rensing fra dag en. Det er ikke riktig. Gasskraftverket på Mongstad er nemlig allerede oppe og gåt. Det som skal gjøres, er å bygge det ut. Per i dag slipper dette kraftverket allerede ut 1,7 millioner tonn CO2 årlig. Dersom SV hadde sagt tvert nei, ville denne forurensingen fortsatt. Nå øker utslippene en kort periode for deretter å bli BORTE. Det blir en betydelig miljøgevinst."

Sitat slutt.

Dette er et ganske godt poeng, synes jeg, for alternativet, altså hvis SV hadde gått ut av regjeringen, og vi deretter hadde fått en mindretallsregjering utgått av AP med støtte fra vekslende partier, kunne ha blitt at AP, Høyre og FrP hadde vedtatt gasskraftverk uten forutsetningene om rensing, og det hadde vært mye verre, ikke sant?

Derfor tror jeg det er bra at SV blir i regjering og holder de mest utbygningsvennlige i AP i ørene.

(Diskusjonen om vannkraft skal jeg heller komme tibake til på den andre bloggen din, evnt henvise til kommentarene på min VG-blogg.)

Det kan godt hende at du har rett i det du sier om vannkraft. Jeg vet for lite til å kunne uttale meg sikkert om det. Men det er uansett ikke aktuell politikk for Stortinget i dag.

Realpolitisk og praktisk tror jeg at det foreliggende vedtaket om Mongstad var det beste utbygningsmotstanderne reellt sett kunne håpe på, gitt dagens sammensetning av Stortinget.

MillaVanilla sa...

Dumdidum, jeg tror våre svenske naboer også sliter for øyeblikket.

Mmmmmilla :-)

Anonym sa...

Mmmilla :-)

Ja, det skal være sikkert og visst. Der er nok tilliten på nullpunktet for tiden.

Anonym sa...

#1 Starlett
Det jeg spør meg om er hvorvidt det er mest riktig med klare linjer, eller om mn skal la seg drive fra skanse til skanse. Jeg er ikke sikker på hva som er best på sikt. Og dessuten er jeg nesten sikker på at det ikke blir noen rensing som avtalt:
Folkene bak gasskraft i Grenland har garantert fullrensing fra 2010, Mitsubishi har allerede teknologien for fullrensing (etter det jeg vet), så alt tyder på at Statoil har ført regjeringen bak lyset. De har i beste fall bare kjøpt seg tid, i verste fall regner de med at anlegget ikke kan stanses når det allerede er i drift.
Og det er dette spillet SV har blitt med i.
Kanskje skarpe kanter hadde vært klargjørende, når, som jeg tror, dette likevel bare var et spill fra Statoil for å slippe renseanlegg i alle fall noen år. For når store japanske selskap allerede har teknologien, er det fordi de vil tjene penger, dvs at de ser for seg et marked. Det er ille at SV har blitt et gissel i dette. Jeg kunne skrevet mer om dette, men min tillit til politikere har ikke blitt større etter dette.
Ellers var innlegget myntet ikke bare på den aktuelle situasjonen. Politikere er spesialister i å løpe fra sine lovnader. Med alskens vikarienrende forklaringer.

"2 Milla
Jepp, den renhrige politikeren ser det ut til at svenskene også må lete lenge etter. Den ene saken er forøvrig litt morsom: kulturministeren har ikke betalt lisens fordi hun ikke har TV, noe som blir brukt mot henne: Da har hun ikke fulgt godt nok med. Hehe